De ce #2020maimultăblândețe?
- Dr Lavinia Ioana Udrea
- 2 ian. 2020
- 2 min de citit
Actualizată în: 22 iul. 2020
#2020maimultăblândețe este o mișcare inițiată de mine la începutul acestui an în mediul online, ce are la bază ideea că avem nevoie de mai multă blândețe în societatea românească.

Photo by Tim Marshall on Unsplash
Obiectivele mișcării #2020maimultăblândețe sunt să atragă atenția oamenilor asupra blândeții în general și să îndemne în 2020 la mai multe acte de bunătate, de înțelegere, de prietenie, de toleranță, de grijă faţă de sine și implicare activă în societate.
În România, problemele de sănătate mintală sunt considerate încă subiect tabu, despre care nu se vorbește deschis, ci mai degrabă se bagă sub preș. În acest context, 1 din 5 români sunt afectați de anxietate, insomnie, depresie, tulburări psihice de diverse feluri, iar cel puțin 250.000 dintre noi suferă de o boală psihică severă conform Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România.
În 2020, afecțiunile psihice sunt deja în fruntea clasamentului în ceea ce privește morbiditatea românilor, depășind cancerul și bolile cardiovasculare. Ei bine, aici intervine îndemnul meu la mai multă blândețe. Într-un fel sau altul, suntem cu toții afectați de lipsa de blândețe din societatea românească, așadar, consider că este important să ne asumăm responsabilitatea față de comportamentele adoptate în general și apoi în relație cu oamenii din jurul nostru.
Cred că societatea românească a ajuns într-un punct în care are nevoie de mai multă blândețe.
Da, susțin că societatea românească are nevoie de mai multă blândețe pentru că ne-a intrat în reflex să judecăm cu mare ușurință, să dăm peste nas, să ripostăm cu agresivitate verbală și fizică, să ne autobatjocorim, să disprețuim și să arătăm cu degetul spre oamenii vulnerabili.
Ne simțim atât de confortabil să adoptăm astfel de comportamente în viața de zi cu zi, încât nici nu conștientizăm cât de mult rău ne facem nouă înșine și oamenilor din jur. Aceste atitudini și comportamente încărcate de răutate contribuie la crearea unui lanț al slăbiciunilor prin care ne intoxicam unii pe alții cu ură, dezamăgire și ignoranță.
Ar trebui să ne punem întrebarea de ce în societatea românească se descurajează blândețea?
Cine are de câștigat de pe urma lipsei noastre de blândețe? Aud adesea români care doar se
plâng de 'starea deplorabilă a nației' fără să aibe inițiativa implicării în comunitate; această
văicăreală continuă combinată cu atitudini și comportamente lipsite de blândețe distrug moralul colectiv și sabotează viitorul României.
Comments